Goedaardige huidtumoren
Naarmate we ouder worden ontstaan er steeds meer huidoneffenheden in de vorm van vlekjes en plekjes. Een groot aantal van deze huidoneffenheden zijn onschuldig en worden ‘goedaardige huidtumoren’ genoemd. Deze oneffenheden worden vaak als cosmetisch storend ervaren. Wij zijn gespecialiseerd in de behandelingen bij goedaardige huidtumoren helpen u graag bij het samenstellen van een behandelplan dat passend is voor uw huid.
Wat is een goedaardige huidtumor?
Een goedaardige huidtumor is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen, welke zowel in het gezicht als op het lichaam voor kan komen. Voorbeelden van goedaardige huidtumoren die de huidtherapeut kan behandelen zijn steelwratjes, ouderdomswratjes, bloedblaasjes en plaatselijke vetophopingen zoals Xanthelasma.
Hoe bereid ik mijn huid voor op de behandeling?
Voorafgaand aan de behandeling wordt er een uitgebreide anamnese uitgevoerd. Het vlekje of plekje wordt bekeken en beoordeeld. Onze huidtherapeuten zijn geschoold in het herkennen en beoordelen van goedaardige huidtumoren. Bij enige twijfel zullen wij u niet behandelen en u doorsturen naar uw huisarts voor onderzoek. Wanneer de huidtumor te groot is, dieper gelegen of mogelijk kwaadaardig zal de huisarts u doorverwijzen naar een dermatoloog om het chirurgisch te verwijderen. Mocht de huisarts schriftelijk toestemming geven om de huidtumor te verwijderen dan kan de huidtumor, in een opvolgende afspraak, alsnog behandeld worden.
Hoe verloopt de behandeling?
Wij werken met drie verschillende methoden om goedaardige huidtumoren te behandelen: coagulatie, cryotherapie en curettage.
Coagulatie is een behandelmethode waarbij een klein huidprobleem doelgericht wordt verhit, waarna het in een korstje verandert, waar vervolgens een mooie nieuwe huid onder ontstaat. De coagulatie behandeling verwijdert goedaardige huidtumoren op een precieze en vrijwel pijnloze manier. Bij cherry angioma zorgt coagulatie ervoor dat de eiwitten in het bloedvaatje oplossen en het bloed stolt. Vervolgens wordt het vaatje op een natuurlijke wijze door het lichaam opgeruimd.
Met cryotherapie wordt de plek behandeld door middel van bevriezing. De koude vloeibare stikstof zorgt ervoor dat overtollig of aangetast weefsel afsterft en wordt vervangen door nieuwe, gezonde huid.
Bij curettage worden huidonregelmatigheden door middel van een steriele en scherpe ring van de huid geschraapt. De huid wordt voorafgaand de behandeling verdoofd met een speciale koelspray. Deze methode wordt met name gebruikt bij de verwijdering van ouderdomswratten.
Hoe ziet mijn huid er na de behandeling uit?
Direct na de behandeling kan de huid roodheid en een lichte zwelling vertonen. Na de behandeling met curettage ontstaat er een schaafwondje. Na enkele dagen ontstaat er vaak een korstje op de huid, die na 1 tot 2 weken zal verdwijnen. Het is erg belangrijk om van de korstjes af te blijven en wrijving te voorkomen, zodat de huid goed kan herstellen. Wij adviseren om minimaal 4 weken na de behandeling te zon te vermijden en dagelijks een zonbescherming van minimaal SPF 30 te dragen.
Hoe vaak moet ik de behandeling ondergaan?
Voor de behandeling van goedaardige huidtumoren zijn gemiddeld 1 tot 3 behandelingen nodig, afhankelijk van de klacht.
Welk resultaat kan ik verwachten?
Het behandelresultaat van de behandeling is per persoon en per klacht verschillend. Na de behandeling is de goedaardige huidtumor verminderd en verwijderd en voelt de huid egaler en gladder.
Worden mijn kosten voor deze behandeling vergoed?
De behandeling voor goedaardige huidtumoren wordt in sommige gevallen vergoed vanuit het aanvullende pakket. Vraag bij uw zorgverzekering na of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.