Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtophoping in de huid die ontstaat in één of meerdere lichaamsdelen. Normaal gesproken wordt vocht door bloed- en lymfevaten door het lichaam gecirculeerd om alle weefsels te voorzien van voedingsstoffen. Bij oedeem is dit systeem niet in balans en produceert het lichaam meer vocht dan het kan afvoeren. Het gevolg hiervan is een ophoping van vocht in het weefsel, ofwel oedeem.
Welke soorten oedeem bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten oedeem, die behandelbaar zijn met oedeemtherapie. Bij lymfoedeem wordt vocht als gevolg van een stoornis in het lymfesysteem niet goed afgevoerd. Dit kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan na een operatie of bestraling wanneer de lymfebanen of lymfeklieren zijn verwijderd of beschadigd.
Bij lipoedeem wordt er een abnormale opeenhoping van vetcellen gezien. Dit vetweefsel stapelt zich met name op in de benen of in de armen. Kenmerkend zijn de sinaasappelachtige huid, pijnlijke benen en het snel ontstaan van blauwe plekken. In een later stadium ontwikkel zich vaak een vochtcomponent, waardoor ook lymfeoedeem kan ontstaan.
Hoe gaat oedeemtherapie in zijn werk?
Met oedeemtherapie kan oedeem vaak sterk gereduceerd worden, waardoor de bijkomende klachten verminderen. Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelingen. Bij manuele lymfedrainage wordt het netwerk van de lymfevaten met een zacht pompende beweging gestimuleerd. Daarnaast wordt er een rekprikkel aan de huid gegeven die de lymfevaten stimuleren. De speciale handgrepen zorgen ervoor dat het overtollige vocht door het weefsel vervoerd wordt naar een andere plaatst. Bovendien kan verhard weefsel door middel van fibrosegrepen soepel gemaakt worden en blokkeringen in de afvoer opheffen.
De huidtherapeut kan doormiddel van ambulante compressietherapie de plekken waar oedeem is ontstaan inzwachtelen. Zo onderstaat er druk op de onderliggende weefsels, waardoor het vocht beter afgevoerd kan worden. Op de gebieden waar geen ambulante compressietherapie kan worden toegepast wordt er gebruik gemaakt van lymfetaping. De tape geeft een rekprikkel een de huid en trekt de huid een beetje omhoog, zodat er in de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht te verplaatsen. Wij verwijzen u graag door naar een specialist voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen. Door het dragen van een elastische kous wordt de weefseldruk verhoogd. Het doel van de kous is om het oedeem te stabiliseren. Er zijn elastische kousen op maat voor de benen en / of de armen. Voor overige gebieden kan er een compressiehulpmiddel worden aangemeten.
Hoe vaak moet ik oedeemtherapie ondergaan?
Bij oedeem wordt er vaak gestart met 1 tot 3 behandelingen in de week. Wanneer het oedeem gereduceerd is en stabiel blijft wordt de behandelfrequentie van oedeemtherapie verlaagd. De totale behandelduur is per persoon verschillend. Er wordt regelmatig gemeten om de reductie van het oedeem in de gaten te houden.
Welk resultaat kan ik verwachten?
Oedeemtherapie zorgt voor een reductie van het oedeem, waardoor de omvang van de ledematen de klachten afnemen.
Worden mijn kosten voor oedeemtherapie vergoed?
Oedeemtherapie kan in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden, mits u een verwijzing hebt van een huisarts of een medisch specialist. De eerste 20 behandelingen worden uit de aanvullende verzekering betaald. Vanaf de 21e behandeling wordt het vergoed uit de basisverzekering. Vraag bij uw zorgverzekering na of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.